Mnogi maturanti se pitaju kada početi, kako i gdje učiti za državnu maturu iz matematike. Budući da matematika ne spada u „bubatorske predmete“ samim time potrebno je dosta vremena da se savladaju osnovna znanja i tehnike kako bi ostvarili zadovoljavajući rezultat. Stoga,savjetujemo da se počnete pripremati za maturu što prije, neovisno o tome želite li pristupiti višoj ili nižoj razini mature. Time ne samo da ćete se riješiti presinga koji će vam se povećavati približavanjem mature, nego ćete osigurati sebi osigurati mjesto na željenom fakultetu.

Prikazanaje provedena anketa na uzorku od 4016 ispitanika. Vidljivo je da 53% ispitanika smatra da je njihovo znanje iz matematike za dovoljan ili čak nedovoljan, štoih može spriječiti da upišu željeni fakultet i ugroziti njihovo razvijanjekarijere i životnih ciljeva.

Možemo zaključiti da je matematika osjetljivo područje za većinu populacije, no unastavku donosimo par korisnih savjeta koji će vam pomoći u suočavanju sa nadolazećim ispitom, kojeg sa sigurnošću možemo klasificirati kao „najvažniji ispit u školovanju“.

Dakle, kako učiti matematiku:

Imaj samopouzdanjaMatematički način mišljenja, pogotovo udosegu državne mature svatko može naučiti kao i sve drugo. Ne trebaju ti nikakve posebne sposobnosti, samo se moraš dovoljno potruditi. A ukoliko se nastaviš truditi vidjeti ćeš koliko je matematika zapravo zanimljiva i koliko puno primjena ima u stvarnom životu.

Analiziraj "rupe" u znanjuPrilikom rješavanja zadataka sasvim je normalno da ćeš negdje zapeti. Međutim, nemoj se obeshrabriti nego analiziraji lociraj područje matematike koje ti i ne ide baš najbolje.

Popravi "rupe" u znanju Nakon što si uočio problem sam pokušaj shvatiti zašto to ne razumiješ. Ako nakon razumne količine vremena ne uspiješ sam pronaći u čemu je problem pitaj nekoga za savjet ( profesora,kolegu u razredu, osobu koja drži repeticije)

Repetitio est mater studiorum Sasvim je normalno da se neke stvari zaborave nakon što se jednom nauče, zato vraćajte se na stare lekcije i zadatke te obnavljajte znanje o njima i sagledajte ih na način nakoji prije niste. Gore smo opisali općenite savjete za učenje matematike, a sada ćemo vam dati jošnekoliko savjeta što se tiče samo ispita matematika na državnoj maturi kojitraje 180 minuta.

Preporuke za rješavanje zadataka iz matematike

· Tijekom rješavanja podatke u zadatku ne treba zaokruživati! Ostavite brojeve u obliku razlomka (osim ako u zadatku nije navedeno daisključivo radite sa decimalnim brojevima)

· Vrijednosti trigonometrijskih funkcija treba zaokružiti na najmanje četiri decimale.

· Ako se u zadatku traži zaokruživanje na određen broj decimala, to se odnosi na konačan rezultat.

· Broj PI ima beskonačno mnogo decimala pa prilikom računanja najbolje je koristiti njegovu vrijednost s džepnog računala.

· Ako je rezultat racionalan broj, treba ga napisati u obliku skraćenog razlomka.

· Ako je rezultat kompleksan broj, treba ga napisati u standardnom obliku

· Kod sređivanja algebarskih izraza potrebno je zbrojiti monome istog stupnja, a algebarske izraze skratiti odgovarajućim faktorima.

· Kod crtanja grafova, dovoljno je nacrtati dio grafa koji je karakterističan za zadanu funkciju. To najčešće uključuje sjecišta s osima i točke ekstrema. Također iz crteža se treba naslutiti domena funkcije.

Završni savjet u ovom članku bio bi usmjeren za one koji se dvoume oko pohađanja priprema za državnu maturu. Svakako preporučujemo da upišete pripreme jer je to jedan način ulaganja vašu budućnost. Zato vam savjetujemo da upišete pripremeza maturu iz matematike u Pascala! Zašto baš u Pascala? Zato što naši ciklusi nemaju nepotrebno velik broj sati. Svi ciklusi održavat će se u grupama do 10 ljudi što omogućava individualnu posvetu predavača svakome od vas. Fokus na predavanjima bit će na rješavanju dosadašnjih matura, što će učvrstiti vaše znanje. I za kraj, ukoliko napišete maturu na višoj razini za 70% i više i pritom upišete fakultet u STEM području dobit će te STEM stipendiju u iznosu od 1200 kn i u trajanju od 9 mjeseci. Tako da sigurno možete pripreme gledati kao ulaganje.